Kuvateksti: Veteliin Peltisepänliike Nykäsen hallille mahtui sopivasti kolme sähkövarastoyksikköä. Toimitusjohtaja Ville Nykänen on seurannut tiiviisti akkujen tuottoa sovelluksesta ja ensikokemukset ovat positiiviset.
Veteliläinen Peltisepänliike Nykänen on ottanut viime vuosina askeleita kohti uusiutuvan energian käyttöä. Muutama vuosi sitten käyttöön otettiin aurinkopaneelit Nykäsessä sijaitsevalla hallilla ja nyt joulun alla Vetelin keskustassa sijaitsevaan yrityksen hiljattain hankkimaan halliin ilmestyi akkujärjestelmä. Akut toimitti kempeleläinen Cactos Oy.
Akkujen hyötyjä
Akuilla on PK-yrityksen näkökulmasta viisi keskeistä hyötyä, joiden toteutuminen riippuu aina tapauskohtaisesti yrityksen sähkönkäytön tarpeista:
- Pörssisähkösopimusta käyttävä yritys voi ladata akkuja halvan sähkön aikaan ja käyttää kalliin sähkön aikana sähkö akuista pörssin sijaan.
- Jos yrityksellä on omaa sähköntuotantoa, kuten vaikkapa aurinkopaneelit, akkuja voidaan ladata itse tuotetulla sähköllä ilman siirtomaksuja ja käyttää taas silloin, kun tarve on suuri ja sähkö kalliimpaa tai reservimarkkinoilta saatavissa hyvää tuloa, kuten kohdassa 4.
- Joillekin yrityksille toiminnan keskeytykset voivat olla erittäin kalliita. Esimerkiksi muutamien minuuttien sähkökatkos voi johtaa siihen, että tuotantolaitteita käynnistellään ja huolletaan pitkän aikaa ja keskeneräisiä tuotteita saattaa mennä hukkaan. Sähkökatkosta voi koitua myös ylimääräisiä henkilöstö- ja logistiikkakustannuksia. Tällaisille yrityksille akku tuo olennaista turvaa tuotannon keskeytymättömyytenä.
- Akkujen avulla omistaja voi osallistua reservimarkkinoille. Reservimarkkinat ovat järjestelmä, jolla huolehditaan energiaverkon turvallisuudesta ja sähkön laadusta. Sähkön kulutuksen ja tuotannon on oltava koko ajan samalla tasolla ja taajuuden tulee pysyä 49,9 ja 50,1 hertsin välissä. Äkilliset tuotannon tai kulutuksen muutokset voivat heilauttaa tätä, jolloin reservimarkkinatoimijat astuvat peliin ja antavat kapasiteettiaan tasapainon ylläpitämiseksi. Tästä he saavat sitten tuloja.
- Viimeinen hyöty on mahdollinen säästö sähköliittymän koossa. Tyypillinen tapa mitoittaa sähköliittymä on laskea yhteen kaikki kohteessa tarvittava teho, jos teoreettisesti kaikki laitteet, lämmittimet, valaistus jne. olisivat käytössä täydellä teholla samanaikaisesti. Usein näitä hetkiä on kuitenkin harvoin. Jos piikkitehon hetkiä on vain satunnaisesti, tehokasta akkua voidaan ladata sopivina hetkinä ja mahdollistaa liittymää isompi piikkiteho. Näin voidaan saada käyttöön akun muitakin hyötyjä, mutta mitoittaa sähköliittymä pienemmäksi ja edullisemmaksi. Hyöty voi koskea myös olemassa olevaa liittymää, johon haluttaisiin liittää lisää sähkökuormaa, mutta liittymän suurentaminen olisi hankalaa ja/tai kallista.
Peltisepänliike mukana energiamarkkinassa
Peltisepänliike Nykäsen ensimmäiseen kohteeseen, eli ns. Venehallille, akkuja tuli kolme yksikköä, kun kiinteistössä oli sopiva tyhjä paikka ja riittävästi tilaa ja tehoa sähköliittymässä. Venehallin akut toimivat pääasiassa reservimarkkinassa, jossa Cactosin Spine-järjestelmä huolehtii laskennasta ja optimoinnista. Se lataa sähköä edullisina ajankohtina ja tarjoaa energiaverkolle vakautta ajankohtina, jolloin erilaiset muuttujat aiheuttavat sähkön käytön piikkejä suuntaan tai toiseen.
Yrityksen päätoimipaikkaan Nykäseen on myös tulossa yksi akkuyksikkö. Siellä sähköliittymä ei mahdollista enempää, mutta hyöty tulee silti olemaan todennäköisesti suurempi ainakin suhteellisesti, koska omasta aurinkoenergiatuotannosta voidaan saada lisähyötyä. Venehallilla akkuja ladataan normaalisti ostosähköllä, mutta Nykäsessä ladattu sähkö voi olla aurinkopaneeleilla tuotettua, josta ei myöskään mene sähkön siirtomaksua.
Alkupääoman tarve on pieni
- Otimme akut leasing-sopimuksena. Käytännössä odotus ja tavoite on, että akku tuottaa joka kuukausi enemmän kuin leasing-maksuerä on. Tuotot tilitetään neljännesvuosittain, joten alkupääomaa tulee olla kolmen kuukauden leasing-maksujen sekä asennuspalvelun verran. Toinen vaihtoehto olisi ollut ostaa akut itselle, mutta silloin tietysti täytyy perehtyä aiheeseen enemmän ja olla käsitystä myös huoltamisesta ja ylläpidosta, jollei sitten hanki erikseen ylläpitopalvelua, toimitusjohtaja Ville Nykänen kertoo.
Kokemusta Venehallin akuista on vasta yhdeltä täydeltä kuukaudelta, joten vielä on aikaista arvioida koko 10 vuoden leasing-kautta, mutta alku on lupaava. Hankintaa puoltaa myös se tosiasia, että Suomeen tulee koko ajan lisää uusiutuvan energian sääriippuvaista tuotantoa, mikä lisää tuotannon heilahteluita ja näin ollen tarvetta tasauksille, kuten akuille. Tällä hetkellä Suomeen myös investoidaan lukuisia kymmenien megawattien akkuja erityisesti sähköasemien läheisyyteen. Suurten sijoitusyhtiöiden kiinnostus akkuinvestointeihin lienee merkki siitä, että akkusijoitus on hyvä kohde.
Akut kiinteistössä
Miten akut sopivat kiinteistöön ja mitä vaatimuksia tilan suhteen on?
- Venehallin akut ovat käytävässä, jolla ei ollut merkittävää muuta käyttöä. Yksiköitä mahtuu kolme, mutta vielä voisi tehdä pienin järjestelyin tilaa neljännelle. Akuista tulee jonkin verran lämpöä, joka voidaan siirtää hallin puolelle, mutta tämä on satunnaista enkä ole laskenut lämmölle mitään lisäarvoa, Nykänen sanoo.
Yksi yksikkö on reilun metrin syvyinen ja sen taakse tulee jäädä 15 senttiä tilaa sekä eteen tilaa huoltamiselle, joten ihan pienimpään komeroon niitä ei voi tunkea. Miltä tahansa tavalliselta teollisuushallilta löytyy kuitenkin todennäköisesti sopiva paikka, kunhan tila on suljettu pölyävästä työstä ja korvausilma on suodatettua, jotta akkuyksiköt eivät likaannu.
P.S. Lisää tietoa akuista on saatavissa 19.2. järjestettävässä webinaarissa. Lue ohjelma ja ilmoittaudu täällä: https://kaustisenseutu.fi/tapahtumat/tiedan-mita-latasit-viime-kesana-akkuwebinaari/
Kase ESSI -hankkeessa perehdytään energian varastointiin. Hanketta rahoittavat Leader Pirityiset ry sekä yksityiset yritykset.