Tillsammans med vindkraft främjar solkraft framväxten av en vätgasekonomi i Finland. Den stora produktionspotentialen för förnybar energi i Kaustbyregionen och Sydänsuomi innebär att regionen kan producera upp till 33 TWh, eller 33% av den vätgasenergi som behövs i Finland 2040.

Tillsammans med vindkraft främjar solkraft framväxten av en vätgasekonomi i Finland. Den stora produktionspotentialen för förnybar energi i Kaustbyregionen och Sydänsuomi innebär att regionen kan producera upp till 33 TWh, eller 33% av den vätgasenergi som behövs i Finland 2040. Samarbetsområdet omfattar även JPYP-regionen Järvi-Pohjanmaa.

I dessa områden finns ett stort antal tidigare torvproduktionsområden som i framtiden skulle kunna användas för produktion av solenergi.

Energiequelle Oy, som utvecklar projekt för förnybar energi, planerar solkraft på ett tidigare torvproduktionsområde i Toholamm. Företaget undersöker möjligheten att bygga ett kraftverk med en maximal kapacitet på 300 megawatt på cirka 450 hektar mark.
- Det finns gott om platser i regionen där det är värt att investera i solkraft. Eftersom sol och vind producerar el vid olika tidpunkter finns det också bra överföringskapacitet för dem, vilket innebär att mer el kan matas in i samma nät", säger Adele Halttunen, projektledare för solkraftsprojektet Toristojanneva i Toholamm.

Enligt henne har torvproduktionsområden många fördelar för solkraft.
- I områden som har avvecklats finns det ett stort och sammanhängande skogsområde där människans tunga handavtryck redan har gjort sitt. Dessutom ger solenergi nya inkomster för lokalbefolkningen när torvproduktionen har upphört. Naturligtvis är själva byggandet ett område där mer behöver göras. Framför allt kommer torvlagrets tjocklek och vad som finns under torvfältet att påverka byggkostnaderna.

En karta på hemsidan visar de platser för förnybar energi som har utannonserats. Genom att klicka på kartmenyn kan du också hitta områden med markägare som har uttryckt intresse för solenergi.

Många tjänster är billigast när de produceras lokalt

Förutom ren el ger förnybar energi jobb och skatteintäkter till regionen. Adele Halttunen berättar att för hennes arbetsgivare är lokalism ett av värdena. Energiequelles princip är därför att bedriva verksamheten öppet och involvera lokalbefolkningen så tidigt som möjligt.
- När jag pratar med lokalbefolkningen ger de mig den mest värdefulla informationen. Vi har att göra med förändringar i markanvändningen, och de här människorna lever med den förändringen. Därför är det mycket viktigt att lyssna på dem. Det budskap som lokalbefolkningen direkt förmedlar till mig är att Finland är redo för solenergi och att solenergi är mycket välkommet", säger Halttunen om sin erfarenhet.

Johanna Sula, PR-chef på Finnish Renewable Energy Association, tidigare Finnish Wind Energy Association, känner väl till de regionala ekonomiska effekterna av vindkraftsbyggen.
- För vindkraftsparker med 10 vindkraftverk av den äldre generationen med en drifttid på 25 år riktas 60% av kassaflödena till Finland. Sysselsättningseffekten av en sådan vindkraftspark är cirka 200 personer under byggfasen och cirka 30 under produktionsfasen. De turbiner som för närvarande byggs i Lestijärvi kommer att ha en livslängd på 35 år, vilket naturligtvis kommer att öka de lokala inkomstströmmarna.

Enligt Sula är vindkraftsprojektörernas princip att så många tjänster som möjligt ska komma från regionen. Till exempel behövs boende- och cateringtjänster redan i projektplaneringsstadiet, och lokal arbetskraft är nödvändig under byggfasen. I leveranskedjorna kan många tjänster, till exempel ingenjörs- och betongarbeten, ofta produceras lokalt till lägsta kostnad. Därför är det viktigt att t.ex. vindkraftsprojektörer har tillgång till listor över tjänsteleverantörer i området. suurhanketoimisto.fi För detta ändamål har Kaustbyregionen utvecklats för att sammanföra huvudentreprenörer och lokala entreprenörer.

Att bygga förnybar energi stärker den regionala ekonomin på många sätt, bland annat genom logistiska leveranskedjor. Foto av Jorma Uusitalo.

Utbildning för ungdomar inom vindkraftsinstallation

En del av servicekedjan är logistiktjänster. Vindkraftverkens komponenter skeppas från tillverkarna till hamnarna, där de lossas från fartyget och lagras i väntan på landtransport till den faktiska byggplatsen. Karleby hamn kommer att hantera 1 100 specialtransporter till vindkraftsparken i Lestijärvi under en period på mer än sex månader.
- Naturligtvis skapar vindkraftsparkerna också sysselsättning under produktionsperioden. Vindkraftverken underhålls alltid i par och det behövs också ersättare, och eftersom turbinerna har en livslängd på upp till 35 år är det nu viktigt att göra ungdomar, redan i gymnasieåldern, medvetna om att det finns jobb av det här slaget. Då skulle de kunna utbildas till vindkraftverksmontörer", säger Johanna Sula.

Är du intresserad av energipotentialen i vår region? Skicka ett meddelande till oss via den här länken så kontaktar vi dig.

Den här artikeln ingår i en serie artiklar som publiceras av Semukas-projektet om potentialen för produktion av förnybar energi i Mellersta Österbotten och Sydösterbotten. Semukas-projektet syftar bland annat till att främja tillväxtorienterad och sysselsättningsskapande affärsverksamhet samt att stärka affärs- och marknadskunnandet i anslutning till den koldioxidneutrala ekonomin. Projektet finansieras av medlemskommunerna i regionerna Kaustby och Sydösterbotten, Witas, Karleby universitetscenter Chydenius och Mellersta Österbottens förbund.

Återgå till artikellistan