Tillgänglighet och effektiv logistik spelar en stor roll för livskraften i Sydänsuomessa-regionen. Det är viktiga förutsättningar både för enskilda företag och för de olika storskaliga projekt som pågår och planeras i Sydsverige.

Från mellersta Finland har till exempel gruvindustrin sedan länge transporterat sina produkter till internationella marknader via Karleby hamn. Anssi Martinmäki, kommersiell chef för Karleby Hamn Ab, säger att Karleby Hamn också har goda förutsättningar att fungera som en möjliggörare för stora projekt och projektpaket i Sydänsuomiessa-regionen och för befintlig industri.

"Framför allt kan vi erbjuda heltäckande internationella förbindelser för export och import. Vi vill möjliggöra utvecklingen av Sydänsuomessaregionen genom effektiva export- och importvägar som kopplar samman projektområdena och aktörerna i närheten av riksväg 13 med en global helhet", fortsätter Martinmäki.

Hamnen expanderar ut mot havet

Hamnkomplexet i Karleby består av tre separata hamnar med en total produktionsyta på 123 hektar. Nya produktionsområden skapas för närvarande i takt med att hamnen expanderar ut mot havet.

Förutom nästan 10 hektar lagringsanläggningar på land finns det 15 hektar fältlagringsområden vid container- och projektlastterminalen enbart i Silverstonehamnen. Det finns en omedelbar möjlighet att utöka fältlagringsområdena i Silverstone till 45 hektar, med en total utbyggnad på 117 hektar som är föremål för planeringstillstånd. I huvudhamnen finns Nordens enda allvädersterminal (AWT), som bland annat betjänar containertransporter för solpaneler och batterilagring samt industriell breakbulk.

Den omfattande krankapaciteten inkluderar två Gottwald-kranar för tunga projektlyft i Silverstone-hamnen och STS-containerkranen Mörkö, som kommer att tas i drift i början av 2025.

Den speciella transportrutten visade sig vara värdefull

Tack vare sina omfattande fältområden, krankapacitet och ett djupgående på 14,2 meter kan Karleby hantera containerfartyg upp till Panamax-storlek.

"En viktig del av helheten är den särskilda transportleden som leder från hamnen till utfartslederna. Den har visat sitt värde i ett stort projekt där cirka 1 100 specialtransporter kommer att lämna Karleby Hamn för den vindkraftspark som OX2 bygger i Lestijärvi", säger Anssi Martinmäki och tillägger att järnvägsanslutningarna ytterligare kommer att stärka Karleby Hamns roll som nav för internationell logistik.

Karleby Hamn är en verktygshamn, vilket gör det möjligt för Kokkola Port Ltd att erbjuda sina kunder ett komplett utbud av logistiktjänster, inklusive stuveri och spedition. Detta minskar också hamnlogistikens sårbarhet för störningar, samtidigt som försörjningstryggheten och underhållet förbättras.

"Inom det transeuropeiska transportnätet är vi för närvarande en del av det omfattande TEN-T-nätet, men vi arbetar hårt för att bli en del av TEN-T:s stomnät. Det skulle öppna nya finansieringsmöjligheter för oss i en situation där vi till exempel planerar att bygga en RoRo-ramp", säger Martinmäki.

"En naturlig väg till den internationella marknaden"

Koivuranta industriområde i Karstula är ett intressant exempel på ett pågående regionalt projekt. Projektet, som omfattar cirka 30 hektar och har en total budget på 1,6 miljoner euro, byggs med JTF-finansiering och finansiering från Karstula kommun.

Koivuranta erbjuder möjligheter för investeringar inom sektorer som energi, logistiktjänster och försörjningstrygghet. "I omedelbar närhet av industriområdet finns också ett 20 hektar stort område där förnybar solenergi kan produceras för de fastigheter som ska byggas i Koivuranta", säger projektchef Juha Honkonen från utvecklingsbolaget Karstulanseutu Oy.

Han säger att Karleby hamn utgör en naturlig väg till de internationella marknaderna för företagen i området. Riksväg 13 spelar också en viktig roll för logistiken, och Juha Honkonen anser att det är viktigt för hela Sydänsuomessa-regionens livskraft att undersöka och förbättra dess bärkraft.

"I början av sommaren fortsätter byggandet av infrastruktur och landskapsarbeten i Koivuranta industriområde, och på hösten läggs asfalt. Under sommaren påbörjas också byggandet av tillfartsvägen från riksväg 13. Efter slutbesiktningen är området färdigt att tas i bruk", säger Honkonen.

Bildtexter:

Karleby Hamn har också gjort stora investeringar i utvecklingen av containertrafiken. Bilden visar STS-containerkranen, som kommer att tas i drift i början av 2025, när den lossar containrar i Hopeakivis hamn. Foto av Karleby Hamn/Clas-Olav Slotte

Återgå till artikellistan