Tuulivoima  •  Aurinkovoima  •  Vetytalous  •  Bioenergia

Industriella investeringar på Västkusten skapar ett transnationellt utvecklingsperspektiv för den regionala ekonomin, som kombinerar intressena i Mellersta Finland, Västkustens storskaliga industri och Karleby hamn. Längs Clean Energy Corridor, som är källan till produktionspotentialen för ren energi från inlandet, kan betydande nya affärs- och regionalekonomiska kopplingar till västkusten utvecklas i regionerna.

Författaren är projektledare vid institutionen för ekonomi vid Chydenius universitetscenter i Karleby.

Enligt arbets- och näringsministeriet är historiska strukturförändringar en del av den normala regionala ekonomiska utvecklingen och förnyelsen av näringslivet. Detta kan också ses nu - i de tidiga stadierna av den strukturella förändringen som drivs av övergången till ren energi - under nådeåret 2025.

Strukturomvandlingen kan bemötas genom en diversifierad och förnyande affärsstruktur. Att hitta och främja nya branscher och naturligtvis en modern utbildningspolitik hjälper till att anpassa sig till strukturomvandlingen. Dessutom kommer en proaktiv och flexibel attityd att påskynda processen för att framgångsrikt navigera i omstruktureringsprocessen.

Positiv strukturomvandling beskriver en situation där ett antal stora företagsinvesteringar lanseras i regionen samtidigt. För att lyckas med detta krävs ett nära samarbete mellan de olika aktörerna i regionen och de företag som är intresserade av att investera. Det är också viktigt att attrahera kompetent arbetskraft, att säkerställa regionens attraktions- och retentionskapacitet samt att garantera en god livsmiljö för den befolkning som bor i regionen. För att uppnå varaktiga resultat av positiva strukturförändringar är proaktiv planering en viktig faktor och ett kännetecken för framgång.

Den rena energiomställningens inverkan på den regionala ekonomin har studerats av Chydenius University Centre i Karleby i en nyligen avslutad preliminär bedömning av gruv- och vindkraftsprojekt[1] som omfattar 12 kommuner i Mellersta Österbotten och Norra Mellersta Finland. Under det kommande decenniet kommer det område som omfattas av prognosen att få investeringar på flera miljarder euro, varav så mycket som 2,5 miljarder euro i Kaustbyregionen. Investeringarna i ren energi i studieområdet kommer att ha en sysselsättningseffekt på nästan 1.000 permanenta årsverken. Det handlar alltså om en mycket betydande ekonomisk stimulans, men det avgörande är regionens vilja och utvecklingsförmåga att utnyttja den potential som erbjuds.

I detta sammanhang är det värt att notera att den gruvverksamhet som planeras i regionen kommer att sysselsätta betydligt fler människor än vindkraften, samtidigt som vindkraften kommer att generera betydligt större skatteintäkter för regionen. De arbetstillfällen som skapas genom investeringar i övergången till ren energi är av "överkommunal" eller till och med "övernationell" karaktär, medan skatteintäkterna direkt tillfaller de kommuner där vindkrafts- och gruvinvesteringarna är belägna.

Den produktiva potentialen i övergångsinvesteringarna för ren energi i vår region bör därför först och främst ses som en konceptuell helhet, vilket skulle skapa ett helt nytt sätt att tänka på territoriell sammanhållning i en bredare bemärkelse. Den energipotential som presenteras i prognosen utgör nämligen i sin helhet en korridor för ren energi(Clean Energy Corridor [2]) , sombörjar långt från centrala Finland. På den västra kanten av den beskrivna energikorridoren håller ett storskaligt industriellt kluster på att ta form i Karleby, vilket kommer att kräva enorma mängder ren energi, även i internationell skala. Vid kusten ligger också Karleby hamn, som är en port till internationella marknader för utrikeshandeln och som ständigt moderniseras för att möta tidens krav. Tillsammans skapar dessa element ett tydligare perspektiv på den regionala ekonomin än någonsin tidigare, och kommer att hjälpa oss att utveckla och modernisera vår regionala ekonomi på ett effektivt sätt.

SEMUKAS-Clean Energy Corridor, som är projektets koncept, består av ett komplett energisystem med el- och gasledningsnät som kompletterar varandra och möjliggör förädling av förnybar el med biogen koldioxid samt effektiv logistik till den internationella marknaden.

Den vetenskapligt baserade och framåtblickande forskningen, utvärderingen och analysen av den regionala ekonomin vid Chydenius universitetscenter i Karleby bidrar till förnyelsen av regionen, till opinionsmiljön och därmed till det regionalpolitiska beslutsfattandet, vilket leder till att vår region antingen går tillbaka eller blomstrar. Vi vill fortsätta att spela en aktiv roll i detta framåtblickande arbete, som bygger framgång, och samtidigt vara delaktiga i själva förnyelseprocessen, i en miljö som förändras i en obeveklig takt, om än i en kontext av positiv strukturell förändring.

[1] Semukas utvärderingsrapport (Penttilä & Rosenqvist, 2025)



Skribenten är projektledare vid institutionen för företagsekonomi vid universitetscentret Chydenius i Karleby. Artikeln publicerades ursprungligen i tidningen Keskipohjanmaa den 4 januari 2025.

[2] Artikeln har korrigerats från "Clean Energy Gateway" till "Clean Energy Corridor".

[3] En illustration av korridoren för ren energi har lagts till.

Återgå till artikellistan