Tuulivoima  •  Aurinkovoima  •  Vetytalous  •  Bioenergia

Halsuan, Kaustisen ja Vetelin rajalla oleva Liedeksen ja Pajuojan alue on osoittautumassa erittäin potentiaaliseksi alueeksi tehdä sähköstä jalostettuja tuotteita sekä varastoida energiaa.

Sähkön jalostamisen merkitys kasvussa

Jo useat uusiutuvan energian hankekehittäjät ovat muokanneet stategiaansa. Enää ei ole kyse pelkästään tuulivoiman kehittämisestä. Vuonna 2022 mukaan tuli Suomessakin voimakkaasti aurinkovoima ja vuonna 2023 aloimme kuulla enenevässä määrin uutisia energiavarastoinvestoinneista. Vuonna 2024 energiavarastouutiset kertovat jo satojen megawattituntien kapasiteetista.

Vaikka monien prosessien siirtyminen sähköisiksi on edellytys hiilijalanjäljen pienentämiselle, uusiutuvan energian tuottaminen ei jää enää välttämättä pelkästään sähköön. Vihreällä ja edullisella sähköllä voidaan valmistaa vetyä. Sivuvirtoina pyörii mm. lämpöä, hiilidioksidia ja ammoniakkia - jos ketjussa on mukana biokaasulaitos, myös ravinteita ja biopolttoaineita. Vety voi toimia myös varastona, vaikka tällä hetkellä useimmat varastoinvestoinnit ovat sähköakkuja.

Kun mietitään paikkaa sähkön jalostamiselle, kantaverkko ja läheinen uusiutuvan sähkön tuotanto ovat perusedellytyksiä. Läheltä saatava hiilidioksidi ja makea vesi ovat mukava lisä. Muut sivuvirrat ja niiden käyttökohteet parantavat tilannetta entisestään.


Liedeksen ja Pajuojan alue Halsuan, Kaustisen ja Vetelin rajalla

Tiiviiltä, noin 25 neliökilometrin alueelta löytyy tulevaisuudessa merkittävä määrä sähkön jalostamisen edellytyksiä. On puhdasta vettä, tuuli- ja aurinkosähköä, voimalinja ja sähköasema sekä kaava, jossa ympäristön teollinen käyttö on jo huomioitu. Pienen matkan päähän on vielä tulossa Suomen suurin biokaasulaitos sekä Euroopan suurin litium-kaivos, joten yhteistyön edellytykset ovat erinomaiset. Ota meihin yhteyttä ja kysy lisää!

Palaa artikkelilistaan