Aurinkosähkö vauhdittaa vetytalouden syntymistä Suomeen yhdessä tuulivoiman kanssa. Kaustisen seudulta ja Sydänsuomesta löytyvä mittava uusiutuvan energian tuotantopotentiaali tarkoittaa, että alueella voitaisiin tuottaa jopa 33 TWh eli 33 prosenttia Suomen 2040 tarvitsemasta vetytalouden energiasta.

Aurinkosähkö vauhdittaa vetytalouden syntymistä Suomeen yhdessä tuulivoiman kanssa. Kaustisen seudulta ja Sydänsuomesta löytyvä mittava uusiutuvan energian tuotantopotentiaali tarkoittaa, että alueella voitaisiin tuottaa jopa 33 TWh eli 33 prosenttia Suomen 2040 tarvitsemasta vetytalouden energiasta. Yhteistyöalueeseen kuuluu myös Järvi-Pohjanmaan JPYP alue.

Näillä alueella sijaitsee runsaasti entisiä turvetuotantoalueita, joita voidaan tulevaisuudessa hyödyntää aurinkosähkön tuotantoalueina.

Uusiutuvan energian hankkeita kehittävä Energiequelle Oy suunnittelee aurinkovoimaa entiselle turvetuotantoalueelle Toholammilla. Yhtiö tutkii mahdollisuutta rakentaa maksimissaan 300 megawattipiikin voimala noin 450 hehtaarin maa-alalle.
- Seudulta löytyy runsaasti paikkoja, mihin aurinkovoimaa kannattaa sijoittaa. Koska aurinko ja tuuli tuottavat sähköä eri aikoihin, niille löytyy myös hyvin siirtokapasiteettia, jolloin samaan verkkoon saadaan enemmän sähköä, sanoo Toholammin Toristojannevan aurinkovoimahankkeen projektijohtaja Adele Halttunen.

Hänen mukaansa turvetuotantoalueilla yhdistyy monta aurinkovoimalle edullista asiaa.
- Turvetuotannosta poistuneilla alueilla on valmiina laaja ja yhtenäinen puuton alue, missä ihmisen raskas kädenjälki on jo tehnyt tehtävänsä. Lisäksi aurinkovoima tarjoaa paikallisille uutta tuloa turvetuotannon loputtua. Toki varsinainen rakentaminen on asia, jossa riittää vielä selvitettävää. Varsinkin turvekerroksen paksuudella ja sillä, mitä on turvekentän alla, on vaikutus perustamiskustannuksiin.

Suurhanketoimiston etusivulta löytyvän kartan avulla voi tarkastella julkistettuja uusiutuvan energian kohteita. Karttavalikkoa klikkaamalla löytyy myös niiden maanomistajien alueet, jotka ovat ilmaisseet kiinnostuksensa aurinkoenergiaa kohtaan.

Moni palvelu on edullisin paikallisesti tuotettuna

Puhtaan sähkön lisäksi uusiutuva energia tuo alueelle työtä ja veroeuroja. Adele Halttunen sanoo, että hänen työnantajalleen paikallisuus on yksi arvoista. Energiequellen periaatteena onkin toimia avoimesti ja ottaa alueen ihmiset mukaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
- Kun juttelen paikallisten ihmisten kanssa, saan heiltä kaikkein arvokkaimmat tiedot. Olemme tekemisissä maankäytön muutosten kanssa, ja nämä ihmiset elävät sen muutoksen kanssa. Siksi on hyvin olennaista kuunnella heitä. Paikalliset kertovat minulle suoraan sitä viestiä, että Suomi on valmis aurinkovoimaan ja aurinkovoima on hyvin tervetullutta, Halttunen kertoo kokemuksistaan.

Suomen uusiutuvat ry:n eli entisen Suomen Tuulivoimayhdistyksen pr-päällikkö Johanna Sula on perehtynyt tuulivoimarakentamisen aluetaloudellisiin vaikutuksiin.
- Tuulipuistoista, joissa on 10 vanhemman polven tuulivoimalaa käyttöiältään 25 vuotta, 60 prosenttia rahavirroista kohdistuu Suomeen. Rakennusvaiheessa tällaisen tuulipuiston työllisyysvaikutus on noin 200 henkilöä ja tuotantovaiheessa noin 30. Lestijärvelle parhaillaan rakennettavien voimaloiden käyttöikä on jo 35 vuotta, mikä luonnollisesti lisää paikallisten tulovirtojen määrää.

Sulan mukaan tuulivoimarakentajien periaatteena on hankkia palveluita mahdollisimman paljon alueelta. Jo hankesuunnitteluvaiheessa tarvitaan esimerkiksi majoitus- ja ruokapalveluita, ja rakentamisvaiheessa paikallinen työvoima on kaiken a ja o. Hankintaketjuissa monet palvelut, kuten konepalvelut ja betonityöt, voidaan usein tuottaa edullisimmin paikallisesti. Tämän vuoksi on tärkeää, että tuulivoimarakentajilla on esimerkiksi käytössään listat alueen palveluntuottajista. Kaustisen seutukunta on kehittänyt tätä varten suurhanketoimisto.fi palvelun pääurakoitsijoiden sekä paikallisten yrittäjien törmäyttämiseksi.

Uusiutuvan energian rakentaminen vahvistaa aluetaloutta monin eri tavoin, muun muassa logistiikan hankintaketjujen kautta. Kuva: Jorma Uusitalo.

Nuorille tarjolla tuulivoima-asentajan koulutusta

Yksi palveluketjun osa-alue on logistiikkapalvelut. Tuulivoimaloiden komponentit tulevat valmistajilta laivoilla satamiin, missä ne puretaan laivasta ja varastoidaan odottamaan maakuljetuksia varsinaiselle rakennustyömaalle. Kokkolan satamasta lähtee Lestijärvelle rakennettavaan tuulipuistoon 1 100 erikoiskuljetusta reilun puolen vuoden aikana.
- Tuulipuistot tietenkin työllistävät myös tuotantoaikana. Tuulivoimaloita huolletaan aina pareittain, minkä lisäksi tarvitaan myös sijaisia ja koska voimaloiden käyttöikä on jopa 35 vuotta, nyt olisi tärkeä saada jo yläasteikäisille nuorille tieto siitä, että tällaistakin työtä on tarjolla. Silloin heitä saataisiin kouluttautumaan tuulivoima-asentajiksi, Johanna Sula sanoo.

Kiinnostuitko alueemme energiapotentiaalista? Lähetä meille viesti tämän linkin kautta, niin otamme Sinuun yhteyttä.

Tämä kirjoitus on osa Semukas-hankkeen julkaisemaa juttusarjaa, jossa käsitellään uusiutuvan energian tuotantopotentiaalia Keski-Pohjanmaalla ja Sydänsuomessa. Semukas-hankkeen tavoitteena on muun muassa edistää kasvuhakuista ja uutta työllistävää liiketoimintaa sekä vahvistaa hiilineutraaliin talouteen liittyvää liiketoiminta- ja markkinaosaamista. Hanketta rahoittavat Kaustisen seutukunnan ja Sydänsuomessa -alueiden jäsenkunnat, Witas, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja Keski-Pohjanmaan liitto.

Palaa artikkelilistaan