Kaustisen seutukunta on merkittävää suurhankealuetta - lähitulevaisuudessa tunnistettujen investointien kasvaessa jo yli 2 miljardiin euroon.

Kaustislainen kaivosyhtiö Keliber vahvisti hiljattain aloittavansa pitkään odotetun hankkeensa rakentamisvaiheen. Lopputuotteena on maailman sähköistymisen kannalta olennainen litium. Lestijärvelle on jo jonkin aikaa rakennettu Suomen suurinta tuulivoimapuistoa. Tuulivoimahankkeita on vireillä myös Halsualla, Toholammilla ja Vetelissä.

Edellä mainituista on jo budjettihaarukoita olemassa ja usein puhutaan sadoista miljoonista per hanke. Myös kaustislaisen viulunsoittoperinteen nimeäminen Unescon aineettoman maailmanperinnön luetteloon on mielenkiintoinen mahdollisuus, vaikka sille ei samanlaista hintalappua olekaan. Ja mitä mahtaa tapahtua bioenergian ja aurinkosähkön ympärillä?

Yrittäjän mahdollisuudet päästä toimittajaksi suurhankkeisiin – Suurhanketoimisto.fi

Yksi asia, mikä yrittäjän kannattaa tehdä, on kirjautua Suurhanketoimisto.fi-palveluun. Suurhanketoimisto on Kase Kasvuohjelma -hankkeessa luotu verkostoitumispalvelu.

- Aika yleinen toimintatapa suurhankkeissa on, että hanke pilkotaan muutamiin suuriin urakoihin. Nämä isot urakat menevät usein todella suurille yrityksille, mutta he taas jakavat oman työnsä pienempiin osiin, joihin paikalliset yrityksemme voivat olla tärkeä voimavara. Suurhanketoimisto.fi toimii palveluna, josta paikallinen yritys on helppo löytää suodattamalla toimialoja ja saamalla kontakti toimijaan. Profiilin luominen on yrittäjälle muutaman minuutin homma, ja sitä kautta on jo todistetusti tullut kauppaa. Tietenkin on hyvä olla myös muita reittejä pitkin aktiivinen, kertoo Kase Kasvuohjelma -hankeen projektiasiantuntija Tomas Luoma.

Suurhanketoimisto.fi on uudehko palvelu ja sitä kehitetään koko ajan eteenpäin. Englannin kieliversio on jo käytössä, ja pian myös ruotsi. Kieliversiot ovat olennaisia, koska suurhankkeissa toimii myös ulkomaalaisia yrityksiä, jotka etsivät esimerkiksi majoituspaikkaa tai vuokrakoneita.

- Opimme koko ajan lisää suurhankkeista ja kehitämme sivustoa. Toivon mukaan saamme luotua palvelun, jonka avulla useat suurhanketoimijat kokevat alueemme osaamisen löytämisen helpoksi. Useinhan isoilla toimijoilla on hankkeita ympäri maailmaa, ja alueellinen verkosto täytyy ikään kuin rykäistä tyhjästä. Nyt meillä on tuota verkostoa jo olemassa, ja se kasvaa koko ajan, Luoma jatkaa.

Suurhanketoimisto.fi on kuitenkin vain osa kokonaisuutta. Monet yritykset ovat jo verkostoituneet suurhanketoimijoiden kanssa ja toisaalta myös yrityspalvelutiimi auttaa muutenkin. Aina voi olla yhteydessä myös suoraan ja kysyä apuja.

- Yritykset sopivat tietenkin keskenään lopulta urakoista ja yksityiskohdista, mutta autamme kaikin mahdollisin keinoin siinä välissä, kertoo Kase Kasvuohjelma -hankkeen projektipäällikkö Timo Pärkkä.

- Annamme tietoa suurhankkeista, kerromme suurhankkeille alueemme yrityksistä, mahdollistamme nopean vuorovaikutuksen suurhanketoimisto.fi-sivuston kautta ja saatamme yhteen yrityksiä, jotka ovat yksin ehkä liian pieniä, mutta yhdessä voisivat tarjota urakoita ja palveluita hankkeiden aikana, Pärkkä jatkaa.

OX2 ja kuvaaja: Petteri Löppönen.

Vaatimustaso on korkealla, mutta apuja löytyy

Kaustisen seutukunnan yrityskehittäjä Jarmo Finnilä on havainnut ainakin osassa suurhankkeista olevat korkeat vaatimukset. Vaatimuksiin yltämisessäkin yrityspalvelutiimi on apuna.

- Yritysten ja eritoten isoihin urakoihin tähtäävien yritysten kannattaa alkaa suunnittelemaan ympäristölaatujärjestelmän hankkimista tai ainakin vastaavan järjestelmällisen ja todennettavan toimintamallin rakentamista. Samoin turvallisuusasiat ja turvallisuusjohtamisen toimintamallit on hyvä laittaa kuntoon viimeistään tässä vaiheessa. Alueen suurhankkeissa korostuu vastuullisen toiminnan eri osa-alueet ja jokaisen mukanaolijan pitää osoittaa hallitsevansa kyseiset asiat, Finnilä kertoo.

Kaustisen seutukunnan yrityspalveluihin kuuluvia palveluita ovat esimerkiksi yrityksen perustaminen ja omistajanvaihdokset, yritysten kehittäminen ja investoinnit, koulutukset, kansainvälistyminen sekä rahoituksen etsintä. Perusarjessa on paljon muutakin kuin suurhankkeita, mutta niiden tuomat mahdollisuudet on hyvä tunnistaa.

Kaustisen seutukunnan yrityspalvelutiimi suosittelee ottamaan heihin suoraan yhteyttä, ja lisäämään oman yrityksensä Suurhanketoimistoon. Kase Kasvuohjelma -hanketta rahoittavat Kaustisen seutukunnan jäsenkunnat sekä Keski-Suomen ELY-keskus.

Palaa artikkelilistaan